Ara

MUŞ LALESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Ahmet YENİKALAYCI TRT Erzurum Radyosunda canlı yayına katıldı

02.05.2023 03:32

Programda Muş Lalesi (Tulipa sintenisii Baker)’in tanıtımını yaptı ve sorunlarını anlattı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde Muş başta olmak üzere Ağrı, Elazığ, Erzurum, Hakkari, Şırnak illerinde yayılış gösteren uluslararası tehlike kategorisine göre küresel ölçekte “Zarar Görebilir-VU seviyesinde bulunan önemli endemik bir türümüz olduğunu belirtti. Türün doğal yetişme ortamının genellikle tarlalar, düz çayırlıklar ve meralardır olduğu son yıllarda tarıma yeni açılan araziler, mevcut çayır ve meraların tahrip edilmesi ve aşırı şehirleşme gibi nedenler ile Muş lalesi yayılış alanlarının daraldığını bildirmiştir.

Kültürü yapılan lale türlerinin çoğaltılmasında genelde her soğandan üretim sezonu sonunda 4-5 yavru soğan alınırken Muş lalesinde üretim sezonu sonunda her soğandan 1 yavru soğan elde edildiği bu durumun Muş lalesinin çoğaltılmasını ve üretimini olumsuz etkilediği, ayrıca lalede genelde üretimin soğan ile yapıldığı, tohumla üretimde soğan oluşumunun 4-5 yıl gibi uzun bir zaman aldığı tohumlarda dormansi, çimlenme güçlüğü olduğu anlatılmıştır. Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü olarak Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet POLAT hocamızın katkıları ve destekleri ile lalede in-vitro ortamda ovaryum kültürü, ile soğan çoğaltımı üzerinde çalışmalarda başarı elde edildiği, Muş ilinde doğadan değişik yerlerden toplanan Muş lale soğanlarında bitki boyu, yaprak sayısı, ana soğan ağırlığı, ana soğan çapı, toplam soğan ağırlığı ve kardeş soğan sayısı gibi özelliklere göre üstün olan genotipleri seçerek ıslah çalışmaları yürütüldüğü belirtilmiştir. Muş lalesinde giderek azalan yayılış alanlarının korunması, muhafazası, sürekliliğinin sağlanması için Muş lalesinde kültüre alma, ıslah, çeşit geliştirme ve yetiştirme tekniği üzerinde çalışmalar yapıldığı söylenmiştir. Muş lalesinin yoğun olarak yetiştiği bazı bölgelerin koruma altına alınması, doğa tahribatının azaltılması için halkın duyarlılığının artırılması gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Ahmet YENİKALAYCI kendisine bu fırsatın verilmesinden dolayı TRT Erzurum Radyosuna teşekkür etmiştir.